söndag 15 maj 2011

Bloggstart om IKT

Då har man startat en ny blogg, denna kommer att fokusera på IKT eftersom jag nu påbörjat en nätbaserad utbildning om just det. Så här kommer mina redovisningar på frågorna att gå att läsa.
En bland de första uppgifterna var att starta en blogg, det var inte så nytt för min del så det har jag i alla fall klarat av.
Här kommer jag att reflektera över bloggar, varför bloggar man, vad tillför en blogg?
För mig är en blogg en plats där jag kan nå människor som inte finns i min närhet. Jag använder bloggen i min undervisning. Lägger ut uppgifter i ett inlägg, där eleverna kan kommentera om de undrar över något.
Jag har bloggat privat  i ett antal år och har på så sätt byggt upp ett nätverk i min yrkesroll. Det är bl.a. ett par lärare som jag följt via bloggen. Och nu på senare tid, när skolans värld diskuterats häftigt, har det startat bloggar som man kan följa om det. En blogg som jag verkligen följer är bloggen som lyfter det positiva med skolan Skollyftet. Jag kan varmt rekommendera ett besök på den bloggen. Så där ser vi att bloggar är en möjlighet för alla att läsa det som man är intresserad av. Vi har även på vår skola startat en blogg som bara vi som jobbar på skolan kan läsa och skriva i. Där har vi ett forum som vi kan gå in och läsa när vi har tid, vilket innebär att de informella mötena även sker på nätet. Man behöver inte missa saker som en eller ett par diskuterar, för om man vill nå flera med sina tankar skriver man ett inlägg där.

Jag har bara arbetat i blogspot.com och det är ett verktyg som passar mig, jag har ett tiotal olika bloggar igång i olika grupper. Det fungera på en del ställen enbart som information, och på en annan blogg kan det vara berättelsen som är det viktiga. Så jag kommer helt klart att fortsätta med bloggar i min undervisning. Det är ett härligt sätt för eleverna att nå ut i världen, det vi lägger ut på vår blogg har kommenetarer som kommer från olika ställen i världen. De lärare som undervisar klassen kan lägga in sina uppgifter, eller ge eleverna uppgifter att lägga in i det de jobbar med. Alla elever kan skriva inlägg i bloggen, vilket är ett måste, alla ska känna delaktighet. Här har vi jobbat med dikter och författare så fick de avsluta det området  med att välja en bild som passar till dikten och sedan läsa in den. Alla har gjort var sitt inlägg och här har de fått kommentarer från andra delar av världen.

Over and out for this time/ Bodil

7 kommentarer:

 1. Kul att du är i gång. Jag börjar min kurs till hösten. Var inne och kollade uppgifterna och det verkar jättekul. Skapa en blogg kan vi ju. Lycka till med kursen!

  SvaraRadera
 2. Jag ska följa dig med stort intresse Bodil! Erik - Läraren från skanör, sågs i Falkenberg i februari.

  SvaraRadera
 3. Tack för att du förenklar kommenterande. Tänker använda din kurs för oxå försöka lära..... det är ju så bloggar funkar. Fast visst saknar jag dej på din personliga blogg.... :)

  SvaraRadera
 4. Hej! tack för en intressant sida ; ) Får jag fråga hur du gör för att eleverna kan göra egna inlägg på blogspot? Jag har bara lyckats med att de gör kommentarer till mina inlägg. /Malin gymnasielärare

  SvaraRadera
 5. Hej! För att de ska kunna göra egna inlägg måste de ha ett googlekonto. Men det har inte varit några problem när det väl är ordnat. Mina elever går i årskurs 6-9 och de klarar det mycket bra. Lycka till!!

  SvaraRadera