torsdag 5 juli 2012

Lärartycket 103

Vad tycker jag är viktigt i mitt jobb!

Läratycket, vad tycker jag om att vara lärare? Jo om det tycker mycket!! Alltså jag gillar verkligen att jobba som lärare, för jag är fortfarande Bodil, men mitt älskade yrke är lärare. Varför gillar jag då det så himla mycket? Jo, för att jag möter så många olika människor varje dag. När jag kommer till jobbet på morgonen så vet jag inte om det kommer att gå enligt planeringen eller om något annat blir viktigare att göra eller prata om. Det är en av de största anledningarna till att jag gillar mitt jobb. Möten med eleverna kommer i första hand, tänk att jag får förmånen att möta dessa härliga människor varje vardag, de flesta av dem ger energi så man blir glad rakt igenom. Men ska väl också tillägga att det finns elever som verkligen kan ta all energi också. Men det är i det läget kollegorna kommer in, tänk att få stöttning och själv kunna stötta när det känns helt tomt i batteriet.

Jag har genom cyberrymden fått stöttning under det senaste året så jag känner att jag lyfts fram vissa stunder. Det började med att jag började Twittra, där finns det många kollegor som kan ge råd när man behöver. Tänk att 140 tecken kan förmedla så mycket visdom! Vilket kontaktnät jag byggt upp med hjälp av chattverktyg med digitala hjälpmedel. Vi som jobbar som lärare måste vara mer generösa med att dela med oss av det vi gör i klassrummet, och det är lätt att göra det via datorn på olika sätt. Jag kan få tips på hur jag kan göra ordklasser intressant eller hur man gör när man vill ha ett tyst klassråd där alla kan komma till tals. Det är bara en liten skrapning om vad jag har lärt mig med hjälp av det digitala kontaktnätet under året.

På nätet är verkligen kollegorna generösa, men det är även roligt att få veta hur kollegorna på min arbetsplats jobbar med olika teman/ämnen. Där är man genast inne på ett mer känsligt område, ”inte kan väl jag berätta om vad jag gör, det är inget märkvärdigt” är repliker som man kan få höra då. Borsta bort Jante, som hänger där på axeln, och tala stolt om hur du jobbar i ditt klassrum. För vi kan alla bidra med något som kan passa andra att jobba med också. Vi måste våga ta plats i vår roll som lärarkollegor och stolt visa upp för andra kollegor vad vi kan.

Vi har i min kommun haft ett par teachmeet, lärarträffar där vi på 2 eller 7 minuter får visa för kollegor hur vi jobbar. Det har varit uppskattat! Vi har även haft egna teachmeet på vår skola, kul att få se hur mina närmaste kollegor jobbar i de olika ämnena. Så på min skola har vi borstat till Jante rejält, och det känns så roligt att få veta vad som händer i klassrummen intill mitt. Vi har bara börjat så det kommer att bli mer tips och idéer om hur man kan jobba med olika saker.

Det är för mig ett mycket viktigt att ha kontakten med alla ute i världen. Det är lite av ett andningshål för mig när vardagen är runt omkring. För mig, som alla andra lärare har dokumentationen ökat, och det tar tid att göra allt på rätt sätt. Åtgärdsprogram och Lpp:er som ska skrivas, och efterlevas, det tar tid. Men jag är övertygad om att vi kommer att hitta strategier för vad och hur mycket vi egentligen behöver skriva i dessa dokument. Där kan vi återigen ta hjälp av kollegor...”Hur gör du när du skriver dina Lpp:er, tar du med alla detaljer eller hur lägger du upp det?” ”Jag gör på detta viset...” svarar då kollegan och visar, och då har man säkert sparat in mycket eget funderande och omskrivande av dokument.

Läsåret som gått samrättade vi alla nationella prov i skolan på arbetstid. Det var den bästa fortbildningen jag fått någon gång, tror jag. Vi satt tillsammans och läste svar och uppsatser och kunde direkt diskutera det vi var osäkra på. I och med detta känner jag inte det betungande att nästa läsår undervisa en klass i årskurs 9 i svenska. Jag vet att jag inte är ensam om att rätta allt, VI gör det tillsammans mina kollegor och jag!

Jag skrev i början att det är eleverna som gör min dag, men när ni läst vidare så ser ni att jag verkligen vill förmedla vad kollegor är viktiga för att vi ska slippa uppfinna hjulet gång på gång.
Ta vara på kunskapen som finns i din närhet eller i cyberrymden!!

Lite fakta om mitt arbete:
Jag har förmånen att jobba i en av de kommuner, Falkenberg, som började med 1-1 (eleverna från årskurs 7 har varsin egen dator) tidigt. Det är i den skolmiljön jag trivs allra bäst, man har på så sätt hela världen att tillgå. Jag undervisar i svenska och svenska som andraspråk samt är samordnare för de nyanlända barnen och ungdomarna i mitt rektorsområde. Vill i detta läget även passa på att säga att för de nyanlända eleverna är digitala verktyg porten till att bli förstådd. Det går nästan att översätta alla vardagliga ord från språk till språk, på så sätt kan de kommunicera med varandra utan att kunna den andres språk. 
Men än ska vi njuta länge av sommaren =)
Våra rosor som blommar just nu!
Over and out// Bodil

3 kommentarer:

 1. Härligt att läsa om så mycket arbetsglädje!

  SvaraRadera
 2. Så inspirerande! Och många frågor dyker upp, vill veta mer...börjar med 1:1 nu i augusti. Det ska bli så roligt!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att jag kan inspirera! Är du nyfiken på något så hör av dig!

   Radera